Alternatív

A civilek alternatív EU-elnökséget hirdettek: erdők, ivóvíz, emberi jogok

Alternatív elnökséget hirdettek a civilek Magyarország EU-elnökségének idejére, hogy felhívják a figyelmet számos problémára.

A magyarországi civil szervezetek környezetvédelmi és emberi jogi ügyekkel készülnek Magyarország EU elnökségére – egy alternatív elnökséget, és elnökségi programot létrehozva. Az európai és hazai döntéshozóknak szánt javaslat csomagokról Kun Zoltánnal a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége elnökével beszélgettünk az alábbi interjúban. 

Táborozás, nyár, 2024: van táborozó korú gyereked?

Ha igen, töltsd ki az alábbi kérdőívet a nyári táborokról! A kitöltéshez görgetned kell a jobb oldalon:

Demokrácia, szolidaritás, zöld átállás

A Civil EU Elnökség szeretné felhangosítani azokat a témákat, amik a magyar kormány, illetve az Európai Unió fókuszából kimaradtak. Az alternatív elnökség hármas jelszava: “Demokrácia, szolidaritás, zöld átállás” – ennek jegyében az alábbi hét témakörben szerveznek konferenciákat, amelyeknek célja, hogy javaslatokat fogalmazzanak meg az Európai döntéshozók felé.

  • Klímaváltozás 
  • Vizeink és erdeink helyzete,
  • Akkumulátorgyártás,
  • Környezeti igazságosság,
  • Roma integráció,
  • Nők közéleti reprezentációja.
  • A civil társadalom, a demokratikus párbeszéd és a társadalmi részvétel  erősítése.

A fenti témák közül kizárólag a roma integrációt jelölte meg a kormány a hivatalos magyar EU-elnökség egyik témájaként.

A civil elnökség koncepciója a 2023-as, egyébként évente megrendezésre kerülő Zöld OT-n, vagyis a zöld civil szervezetek országos találkozóján merült fel, az ötletadó a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségétől ered. Hozzájuk főszervezőként még csatlakozott a Civilizáció Koalíció, akik a nem zöld témák megszervezését vállalták magukra. 

A Civil EU elnökség nem csupán Magyarország hivatalos elnökségének fél évéről szól. A civilek szeretnék, ha a következő elnökségnek otthon adó Lengyelország továbbvinné az ötletet. 

Európa vizeinek megőrzése – a felszín feletti és alatti vizek állapotának javítása 

Ennek a célnak az alapját az Európai Unió víz-keretirányelve határozza meg, amely korábban 2015-re tűzte ki célul a vizek állapotának helyreállítását – ez a céldátum tolódott ki 2027-re.

Hazánkban ez a téma különösen fontos, hiszen Magyarország különösen ki van téve a klímaváltozásnak, míg az Alföld az Európai Unió az egyik leginkább sivatagosodó régiója – mondta Kun Zoltán. A magyar kormány erről a helyzetről inkább nem venne tudomást – Orbán Viktor még 2023-ban is azt nyilatkozta, hogy Magyarországon vízfelesleg van, miközben az Alföldről évi 1-2 köbkilométer víz tűnik el a túlzott párolgás és a kevés csapadék miatt.  

Erdők védelme

2024. szeptember 12-13., Magnet Közösségi Ház 

Az Európai Unió bioökonómiai stratégiája, valamint az erdőmegfigyelő rendszer fogalmaz meg célokat az erdők (valamint az állat- és növényvilág) védelme érdekében.  Ezzel párhuzamosan az unió elfogadott egy természethelyreállítási irányelvet, amelynek értelmében az EU természetes élőhelyeinek 20%-át helyre kell állítani. Fontos megjegyezni azonban, hogy ez az ENSZ által ajánlott 30%-hoz képest visszaesésnek számít. 

Zöld jogok

2024. október 3-4., MTA Humán Tudományok Kutatóháza 

A hátrányos helyzetű csoportok védelme érdekében szervez konferenciát a Zöldjogi Platform. A téma azért fontos, mert bizonyos társadalmi csoportok nem jutnak megfelelő érdekvédelemhez az őket a környezeti terheléssel kapcsolatban érő hátrányok leküzdésével kapcsolatban. 

A nők helyzetének javítása

2024. október 14-15., FüSzi 

A magyar parlamentben botrányosan alacsony, mindössze 14% a nők aránya. Hasonlóképp, a nők más módon is kiszorulnak a döntéshozatalból. Ezért a Magyar Anyák és a Menők erre szeretné felhívni a figyelmet. 

Akkumulátoripar

2024. október 19. 

A zöldszervezetek egyetértenek abban, hogy az akkumulátoripar ellenőrizetlensége és a helyiek teljes kihagyása a döntésből különösen aggályos. Kun Zoltán az akkumulátoripar rohamos magyarországi térnyerésével kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország nem vállalhatja egész Európa zöld közlekedési átállásának környezeti terhét. A civilek szeretnék az uniós közvélemény figyelmét felhívni erre a kérdésre. 

Romastratégiák

2024. november 22., VDSZ-székház 

Az Autonómia Alapítvány jó példákkal szeretné segíteni a Magyar Kormányt a megfelelő roma stratégia kialakításában. 

A civil szféra erősítése

2024. november 15., Európai Bizottság budapesti képviselete 

Magyarországon különösképpen – de más Európai országokban is – a döntéshozók előszheretettel szorítják háttérbe és vegzálják a civileket. A Társaság a Szabadságjogokért az Ökotárs Alapítvánnyal ebben a témában szervez konferenciát, kihangosítva azokat az uniós jogszabályokat, amiket éppen a civilek erősítésére hívtak életre az utóbbi időben. 

A rendezvények nyilvánosak, részletek és regisztráció itt

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: