Tisztességes heteroszexuális kollégák

Titkosszolgálati eszközök: már legalább 12 embert kirúgtak a gyermekvédelemből

Az állam valódi gyermekvédelmi jelzőrendszer kialakítása helyett inkább azt csinálja, amihez legjobban ért: üt. Irreleváns, személyes kérdéseket tesznek fel egy kérdőíven a gyermekvédelemben dolgozóknak, amitől senki nem várhatja, hogy bármilyen erőszakos, bántalmazó felnőttet leleplezhetne. Viszont már ki is rúgtak miatta többeket.

Rendes, heteroszexuális szakemberek

A szociális ágazat dolgozóit villámgyorsan kényszerítették egy – bántalmazó felnőttek kiszűrésére egyébként teljesen alkalmatlan – vizsgálatra. A július elsején kihirdetett rendelet alapján már nem csak megkezdett, de több helyen le is folytatott vizsgálatban a dolgozóknak egy kérdőíven kellett választ adniuk több, kifejezetten kényes, személyes kérdésre. A határidő pedig sok helyen már most, a nyár közepén, le is járt – akik pedig nem tudtak időben válaszolni, azokat kirúgják.

Ferencz Norbert, a szociális ágazatban dolgozók szakszervezetének elnökségi tagja elmondta, hogy már most legalább egy tucat olyan dolgozóról tudnak, akik nem adták le időben a kérdőívet, majd erre hivatkozva – mindenféle végkielégítés nélkül – el is bocsátották őket.

Ahogy Ferencz elmondja, a kérdőívtől józan ésszel senki sem várhatja, hogy egy bántalmazó felnőtt „véletlenül” bevallja, hogy pedofil ösztöneit rendszeresen a rá bízott gyerekeken éli ki. Azaz erre a célra, amire hivatkozva az államtitkárság meghirdette ezt a programot, a vizsgálat teljes mértékben alkalmatlan. Annál kellemetlenebb, hogy a kérdőívhez

egy nemzetbiztonsági átvilágításra emlékeztető vizsgálat is jár.

A munkavállalók szomszédait nyomozók keresik fel, akik az életvitelükről faggatóznak.

Sőt a munkavállalók házastársát, partnerét, sőt nagykorú gyerekeit is nyilatkoztatják a vizsgálat során. A középvezetői szinttől felfelé pedig háromnapos pszichológiai vizsgálatot is elrendelnek.

A kifogástalan életviteli vizsgálat minden szakellátásban dolgozót és minden nevelőszülőt érint. A pszichológiai vizsgálat során előfordul, hogy rákérdez a szexuális irányultságára a pszichológus. A szakszervezet szerint valószínűleg a pszichológusra van bízva, hogy egy adott kérdéssorból feltesz-e ilyen jellegű kérdéseket.

A szakszervezet találkozott olyan esettel is, amelyben egy kolléga arról számolt be, hogy a pszichológus szóbeli összegzésében elhangzott, hogy egy

„tisztességes, jól felkészült, heteroszexuális kollégáról”

van szó.

A kérdőívben valamennyi egy háztartásban élő adatait bekérik: minden telefonszámot, akár az otthoni vonalast is. Beszámoltatják a kollégákat arról, érdekeltek-e valamilyen vállalkozásban, van-e tartozásuk, hitelállományuk, mekkora összegű a havi hiteltörlesztésük. Rákérdeznek a rendszeresen látogatott szórakozóhelyekre, a rendszeres szabadidős tevékenységre.

A kérdőív könyörtelenül rákérdez arra is, hogy a dohányzáson kívül volt-e valaha másmilyen függősége, volt-e már alkoholbeteg, volt-e valaha elvonón, árusított, előállított, vagy önmaga használt-e valaha kábítószert.

A vizsgálatot egy környezettanulmány koronázza meg, amikor

egy állambiztonsági tiszt kimegy a munkahelyre, a szomszédokhoz, hogy ellenőrizze a leírtakat.

Ennek kapcsán a munkavállaló családjának valamennyi tagja hozzá kell járuljon ahhoz, hogy róluk is beszerezhető a bűnügyi nyilvántartásból bármilyen adat.

A kifogástalan életviteli vizsgálatnak hívott kérdőívezés annál is inkább értelmetlen, mert a legjobb jelzőrendszer természetesen nem egy kérdőív lenne, hanem maguk az érintettek: ezt a jelzőrendszert kellene kialakítani és működtetni, hiszen egy időszakonként kitöltött kérdőívtől és a hozzá tartozó, az érintettek számára nyilván rettenetesen megalázó nemzetbiztonsági átvilágítás nem pótolhatja a terepen végzett felelős napi munkát.

„A szakemberek véleménye teljesen egybehangzó: ez a fajta vizsgálat […] nem éri el a célját. […] Tehát – bármilyen tragikusan is hangzik, és erre világított rá a bicskei eset is –, nincs jobb szűrő, mint maguk, a gyerekek. Az érintettek tudnak jelzést adni, és ők tudják lebuktatni azokat a felnőtteket, akik abúzálják őket” – mondja Ferencz.

Ferencz szerint a vizsgálatot talán éppen a rá elköltött kifejezetten magas összeg – kétmilliárd forint – indokolhatja.

A bicskei kegyelmi ügy után valószínűleg nagyon kevés ember lehet ma Magyarországon, aki ne lenne teljesen tisztában azzal, hogy a bántalmazó, erőszakos hajlamaikat gyerekeken kiélő felnőttek ellen a legjobb megoldás, ha meghallgatjuk és komolyan vesszük a gyerekek jelzéseit. Ha képesek vagyunk olyan jelzőrendszert kiépíteni, amit nem lehet hatalmi szóval kijátszani, és ahol a gyerek jelzései a legfontosabbak.

Csakhogy egy ilyen rendszer kiépítése pénzbe kerül, ráadásul úgy, hogy azt magára a rendszerre kellene költeni. Ez pedig a mai magyar, autoriter, az elesetteket, a gyengébbeket büntető, az erősebbeket, a rafináltakat jutalmazó rendszernek nem lehet eleme. A kormány teljesen kisöpri a padlást, kiforgatja a nagy ellátó rendszerek zsebeit, feltöri a perselyeket, és amit talál, magának adja. Ezt azzal indokolja, hogy

„magabíró polgárokra és családokra van szükség”.

Ezt nem a kisujjamból szopom, ezek a kormány családügyekért felelős államtitkárának szavai, ezzel indokolja, miért nem hajlandó a kormány megemelni a családi pótlék összegét. De idézhetnénk a szociális ügyekért felelős államtitkárt is, aki hasonlóan elkötelezett az öngondoskodás mellett: szociális ellátások, szociális háló helyett gondoskodáspolitikáról beszél. Ami természetesen üres rizsa, valójában az alacsonyabb költségek mellett érvel, ahol a drága ellátórendszerek pénzelése helyett az állam világrekord áfabevételei a barátok zsebébe vándorolhatnak, gazdaságfejlesztés címén.

Ezért aztán nagy a zavar, amikor a bicskeihez hasonló ügyek kapcsán kellene tenni valamit. Mert lépéskényszer van: a rengeteg, joggal felháborodott állampolgár számon kérheti a „magabírás” bajnokait, hogy mégis mit tettek. Ilyenkor jöhet az egyetlen dolog, ami ingyen van: a furkósbot, avagy a rendeletek, jogszabályok, büntetések rendszere.

Az államapparátusnak ki kell dolgoznia, hogy lehet aránylag kis pénzből, szigornak látszó műveleteket végrehajtani. Úgy, hogy annak az aránylag kis pénznek is pontosan megvan a helye.

Így történhet meg, hogy egy országos gyermekvédelmi jelzőrendszer kiépítése helyett a gyermekvédelemben dolgozó munkavállalókat „felmérik”, pedofilok-e. Ehhez igénybe lehet venni egy kérdőívezést, az olcsó. Aztán hozzá lehet csapni egy kis megfélemlítést: kimegy a szerv a szomszédhoz, érdeklődni, hogy is működik a célszemély. Ha pedig a nyár közepén nem sikerül kitöltenie a kérdőívet, akkor jól kirúgjuk.

Nincs az az épelméjű szakember, aki ettől azt várhatná, hogy kiderüljön, ki az, aki abúzív, erőszakos a rábízott gyermekekkel szemben. De hát ez nem is erről szól.

A művelet lényege az, hogy fel lehessen mutatni: történt valami.

Az állam gyakorlatilag alibit gyárt magának.

És hogy ennek sok tízezer ember esik áldozatul? Hogy évtizedek óta megbízhatóan dolgozó kollégák mennek el az amúgy is irgalmatlanul létszámhiányos szociális ágazatból? Hogy minden marad a gyermekvédelemben, ahogy volt? Hogy továbbra sincs hova forduljon a bántalmazott gyerek?

Ne legyünk naivak. Hol érdekli ez azt a pár magabíró családot, aki az ország ügyeiről dönthet.

Amit viszont Te tehetsz, hogy magad is szerveződsz. Állj ki magadértés a szociális ágazatban dolgozókért. Már csak azért is, mert csak idő kérdése, hogy melyik más nagy ellátórendszer kapcsán jut eszébe valakinek, hogy jó üzlet lehet a munkavállalók átvilágítása.

NYISD KI A SZÁD! Ha Te is érintett vagy, ha a szociális ágazatban dolgozol és ilyen vizsgálatnak vetettek alá, ha ennek kapcsán visszaélést tapasztalsz, keresd a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetét, az erre a linkre kattintva megnyíló weblapon található elérhetőségek valamelyikén.

Ha nem érünk el, nem kapod meg a híreinket. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, itt: