Juttatási csomagok

Kis nyárvégi demagógia: ki keres 240-szer annyit, mint egy pedagógus?

Egy kis nyárvégi demagógia: ki, mennyit keresett idén az állami szektorban?

A kormány és propagandagépezete gyakran él a demagógia eszközével: a tanárok egész nyáron pihennek, az oktatásban dolgozók kora délután hazamehetnek, „nekik emeltük a legtöbbet”, és hasonlók. A fülledt nyárvégi napokat kis ellendemagógiával szeretnénk feloldani, amennyiben annak számít az, hogy „összehasonlítjuk” az összehasonlíthatatlant: egyes állami vezetők béreit az átlagpedagóguséval.

Azért is demagógok vagyunk, mert a pedagógus pótlékait nem vesszük figyelembe, csakis a bértábla szerinti illetményt. Ugyan ezt a demagógiát is meg tudjuk védeni: egyrészt a miniszterelnök családjának, szomszédságának és baráti körének bevételeit sem feszegetjük itt (ami valószínűleg valamivel tekintélyesebb, mint a pedagógusunk pótlékai), másrészt pedig régóta mondjuk:

nem bármikor elvonható (és bizony sokszor meg is vont) pótlékokat, hanem alapbért kellene emelni.

Aztán lássuk azt is be, hogy az „állami szektor” kifejezést is némiképp lazán használjuk, amikor a MOL vezetőjét is beleválogattuk az összeállításunkba. Hiszen a MOL ugyan a magyar állami olajvállalat, ma már egy tőzsdei cég, aminek legnagyobb részvényese az állam. Vagy legalábbis az államhoz közel álló szervezetek. Vagy talán már nem is, hiszen egy sor magánalapítványban ülő Orbán-közeli ember „kezelésébe” ment át az állami részvénypakett egy nagy része. Így például az a Matthias Corvinus Collegium is irgalmatlan mennyiségű állami MOL-részvényből (helyesebben annak hozamából) éldegél (egyéb állami jutalomfalatok mellett), aki a közoktatásban sínylődőknek a „poroszos oktatás” hasznáról prédikál, miközben a legmodernebb pedagógiai innovációkkal igyekszik kinevelni a jövő NER-elitjét.

No és persze nem szólunk a videónkban egy sor olyan társaságról, cégről, emberről, akinek bejött 2024. Gondoljunk csak a „modellváltott” felsőoktatási intézmények milliárdokat kezelő kuratóriumaiba beválogatott NER-közeli emberkékre, akár magára az MCC-re. De beszélhetnénk a Magyar Pedagógus Karról (sic!), akikkel bezzeg konzultálnak, és akiket csak részben néznek levegőnek. Sokáig sorolhatnánk, és sajnos nem vagyunk elegen, hogy mindent leírjunk.

Az MCC-ről viszont, ha már szóba jött, írtunk pár izgalmas anyagot:

Arról, hogy miből éldegél ez az intézmény, ebben a cikkben írtunk
Ebben a cikkben írtuk meg, hogy saját oktatási programjában egyáltalán nem a másoknak ajánlott „keményebb munkát”, a „poroszos” módszertant követi az MCC
Nem könnyű tudománynak álcázni valamit, ami nem az: valójában az MCC-ben uralkodó ideológiai-módszertani-politikai zűrzavarról szól ez az cikkünk

Szinte lehetetlen elérni téged a közösségi médiában. Ha nem iratkozol fel a hírlevelünkre, lemaradsz: