Сообщество активных граждан

Elzárná az óvszereket a fiatalok szeme elől a kormánybarát kampányportál

Miután kiderült, hogy milyen súlyos helyzetben van Magyarország gyermekterhesség ügyében, megérkezett a szélsőjobbos kampányportál hajmeresztő ötlete: tüntessék el az óvszereket a fiatalok elől.

„Tiltsák be az óvszerek nyilvános kihelyezését a gyermekek által látogatott üzlethelyiségekben. Tiltsák be az óvszerek reklámozását olyan helyeken és időpontokban, ahol és amikor a gyermekek ki lehetnek téve a látványuknak” – követeli a CitizenGO nevű petíciós portál új kampányában.

Agresszív forgalmazás

A magát „az emberi élet, a család és a szabadság védelmét” célul kitűző „aktív polgárok közösségeként” leíró petíciós portál azt próbálja elérni, hogy fogamzásgátló szereket ne tarthassanak a boltok a fiatalok számára elérhető helyeken.

Szerintük ugyanis „Magyarországon az óvszer agresszív forgalmazása jelentős veszélyt jelent a kiskorúak szellemi, fizikai és pszichológiai fejlődésére”.

Táborozás, nyár, 2024: van táborozó korú gyereked?

Ha igen, töltsd ki az alábbi kérdőívet a nyári táborokról! A kitöltéshez görgetned kell a jobb oldalon:

A portál Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez intézett petíciója közelebbről meg nem határozott vizsgálatokra hivatkozva állítja azt, hogy az óvszerek „agresszív” jelenléte a polcokon, az ezekkel összefüggő felhívások, reklámok, nem kívánatos, szexuális jellegű tartalmak. Szerintük márpedig „a szexuális tartalmaknak való korai kitettség a nemiséggel kapcsolatos attitűdök megváltozásához, a szexuális élet korai megkezdéséhez, valamint a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázatának növekedéséhez vezethet”.

A portál a petíciót közvetlen levélküldő kampányában népszerűsíti, de az az oldaláról is elérhető.

Mint korábban írtunk róla,

Magyarország Európa egyik sereghajtója a tinédzserterhességek tekintetében:

a nyugat-európai adatokhoz képest akár tízszer több tinédzser szül hazánkban, de az uniós átlaghoz képest is két-két és félszer több lányanyát regisztrálunk. Ebből a szempontból vizsgálva első ránézésre is mérhetetlenül felelőtlen a portál petíciója.

A rossz adatokat a szakemberek több okra vezetik vissza. Az iskolai szexuális nevelés teljes hiánya az egyik, ami a szociálisan hátrányos helyzetű családokat érinti kiemelten, de a teljes populációra nézve is negatív hatással van. Az iskolai felvilágosító tevékenységeket, a szexuális nevelést, de akár konfliktuskezelést, -megelőzést végző szervezetekkel kapcsolatos félrevezető és hamis állításokkal felépített, széleskörű dezinformációs kampányok, majd a civil szervezetek jelenlétének adminisztratív megakadályozása az oktatási intézményekben mind hozzájárult a helyzet romlásához.

Ami viszont bizonyíthatóan hozzájárulna a probléma mélyüléséhez, az a fogamzásgátló eszközök elérhetőségének korlátozása.

Laikusként is logikus kellene legyen, hogy az óvszerek elérhetősége a boltok polcain pont nem vezethet „a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázatának növekedéséhez”. A megfogalmazott állítás ellentéte igaz:

a fogamzásgátló eszközök, a gumióvszerek eltűnése gyakorlatilag azonnal a nem kívánt terhességek számának további növekedésével járna

és egyben a szexuális úton terjedő betegségek számának megugrásához vezetne. Ennek ellenére rövid idő alatt már több mint ötezren írták alá a portál petícióját.

Az aktív polgárok közössége és a Kreml

A kormánybarát médiában gyakran civilként feltűnő-feltüntetett petíciós portál számtalan ponton próbálja erősíteni a kormányzati narratívákat, legyen szó a civilek elleni kampányokról, vagy akár az LMBTQ szervezetek és a Pride ellen szervezett petíciókról. Ha kell, akár tiltakozó akciókat is szerveznek: így például a Demokrata cikke szerint

2024-ben ők álltak a Budapest Pride elleni – vékonyka – tiltakozó demonstráció szervezése mögött,

amivel – megfogalmazásuk szerint – a „csendes többséget” képviselték.

A CitizenGO többször indít kampányt „ártalmatlan” ügyekben is – ezzel számos – az ő témáik mentén el nem köteleződött – aláíró email-címeit begyűjtve. Ilyen kampány volt például az is, amikor platformjukon petíciót indítottak a vasalódeszkás tanár meghurcolásával kapcsolatban – amelyről jómagam készítettem interjút az érintettel először. Ezt a petíciót én is aláírtam akkor – azóta kapom a legkülönfélébb kampányaikról szóló értesítéseket, leiratkoznom nem sikerült a hírlevelekről, ellenben több alkalommal köszönték meg támogatásomat olyan ügyekben, amelyekben nem köteleződtem el feléjük.

A CitizenGO – saját állítása szerint – azokból a mikroadományokból él, amelyeket támogatóik juttatnak nekik. A Political Capital összefoglalója azonban jóval árnyaltabb képet fest a szervezet hátteréről. A „platform alapvetően a Kreml ultrakonzervatív családpolitikai elképzeléseinek népszerűsítésére épül” – írja a PC cikke. A portál nem csak szavakban támogatja a putyini célt, az európai szélsőjobb megerősítését, de a Spanyolországban bejegyzett és Magyarországon kifejezetten aktív szervezet „egyik elnökségi tagja a Kreml-közeli Konstantin Malofejevvel üzleti kapcsolatban álló Alekszej Komov. Malofejev uniós és amerikai szankciók alatt áll az oroszbarát kelet-ukrajnai lázadók támogatásáért.” A PC szerint az üzletember már 2013-ban dolgozott egy családvédő politikai aktivista platform kidolgozásán, amit Madridban jegyzett be – és bár közvetlenül nem vesz részt a szervezet irányításában, annak „létrehozása, legalábbis részben, az ő ötlete volt”.

A CitizenGO elnökségi tagja a PC szerint Luca Volonté spanyol politikus is, akinek az alapítványa 12 ezer euróval támogatta a platformot – ugyanezen alapítványról derült ki, hogy „szerepe lehetett abban a pénzmosó sémában, amely során azeri és orosz pénzek érkeztek illegálisan Európába”. A platform jó viszonyt ápol az európai euroszkeptikus szélsőjobb olyan képviselőivel, mint az olasz Lega,a spanyol VOX, vagy a német AfD.

Mi segítené a nem kívánt terhességek és a szexuális úton terjedő betegségek elleni küzdelmet?

Röviden: a józan ész. Az óvszer elvétele, beszerzésének akadályozása ennek teljes hiányára utal.

Hosszabban: ha a kormányzat nem játszana orosz rulettet fiatalok életével, ha hajlandó lenne felhagyni a parttalan populizmussal, és propagandisztikus hazugságok helyett végre valóban az állampolgárok érdekeivel foglalkozna. Mert, persze, lehetnek eltérő vélemények ezekben a kérdésekben, de ha jogi szabályozásról, a gyerekeink életéről van szó, azokat az empirikus, gyakorlati tapasztalatokból leszűrt – egymással persze akár vitázó – tudományos következtetésekre kellene alapozni, nem nagyotmondásra és handabandázásra.

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: