Táborok

„Egész évben gyűjtünk rá” – vagy-vagy: nyári tábor vagy nyaralás

Itt a nyár dereka, már sok gyerek megfordult nyári táborokban, és sokan még csak most mennek majd – mindeközben még folyik felmérésünk a nyári táborozásról. A kérdőívvel kapcsolatban viszont már most rengeteg üzenetet kaptunk.

Vagy a nyári tábor, vagy a nyaralás – többen is erről a dilemmáról számoltak be nekünk a kérdőívvel foglalkozó posztok alatt, vagy a kérdőívben biztosított üzenőfelületen. Ezekből adunk egy rövid összefoglalót az alábbiakban.

Táborozás, nyár, 2024: van táborozó korú gyereked?

Ha igen, töltsd ki az alábbi kérdőívet a nyári táborokról! A kitöltéshez görgetned kell a jobb oldalon:

Luxus és nagyszülők

„Egész évben gyűjtünk rá” – írja az egyik válaszadónk azzal kapcsolatban, hogy hogyan képesek kifizetni az elmúlt pár évben meglehetősen megdrágult táborokat. Többen is elmondták, hogy a táborozást a nyári büdzsé részeként kénytelenek már kezelni, hiszen több gyerek esetén néhány hét táborozás kifizetése is igen csak megterheli a családi költségvetést.

Pedagógus szülő arról számol be, hogy mérlegelnie kell nyáron, vagy családi nyaralásra, vagy a gyerekek nyári táborára költenek.

„Körülbelül 2020 óta nem voltunk családi nyaraláson”

– írja. Nem meglepő, hogy a sok tábor kifizetése „luxus” – legalábbis így fogalmaz egy háromgyerekes szülő.

De nem csak a pedagógus szülők számolnak be nehézségekről.

„Nyaralni nem megyünk ahogy tavaly se” – írja egy másik válaszadó –, „mert ami talán jutna nyaralásra azt nyári felügyeletre, vigyázásra, azaz táborra költjük.” Ez a szülő arról számol be, hogy ezen a helyzeten nem segít az sem, hogy mindkét szülőnek van másodállása. „Az egyikünk technikus szakember, a másikunk mérnök” – írják.

A táborozások díját sokan nagyszülői segítséggel tudják kifizetni – de a nagyszülőket máshogy is „bevetik”:

„Ami csak részben számít tábornak: a nagymama. 2 hetet fog a gyerek a nagymamánál tölteni” – írja ez a szülő, hozzátéve, hogy mivel a nagymama nyugdíjas és kevés pénzből gazdálkodik, a gyerekek ellátását, a programokat, belépőket saját maguk fizetik.

Persze, az is felmerül, hogy a táborok szervezői is nehéz helyzetben vannak: az ő költségeik is sokszorozódtak – és nem csak a személyi jellegűek:

„5 éve 600 Ft volt egy gyerek ebédje, most 2000. Az több, mint 3× növekedés „.

Akiknek még nehezebb

Ahogy arra számítani lehetett, azok a szülők szembesülnek a nyári táborozás kapcsán a legtöbb dilemmával, akik speciális nevelési igényű gyerekeket nevelnek. A speciális pedagógiai programokat nyújtó, különböző fejlesztő-foglalkoztató táborok árai nagyon sokat emelkedtek az utóbbi pár évben – ez pedig sokszor azt jelenti, hogy az a gyerek, aki fejleszthető és fejlesztendő lenne, idén nyáron nem tud részt venni ilyen programokban: „tavaly még ki tudtuk gazdálkodni az auti fejlesztő tábort ( a lányunk autista), szerette is nagyon, de az idén már nem mehetett, mert nem volt rá pénz” – írja nekünk egy szülő.

Más szülők arról számOlnak be, hogy eleve

nehéz speciális nevelési igényű gyerekek számára tábort találni,

ráadásul úgy érzik, hogy a szakemberhiány miatt ezeknek a táboroknak magasabbak a költségei. Így aztán egyre kevesebb tábor fogadja az ilyen gyerekeket – és akkor nem is beszéltünk még arról, hogy az évközi fejlesztések díjainak jó része is gyakran a szülőket terheli.

Van mondandód a nyári táborokkal kapcsolatban?

Akkor ne habozz és töltsd ki a kérdőívünket:

Táborozás, nyár, 2024: van táborozó korú gyereked?

Ha igen, töltsd ki az alábbi kérdőívet a nyári táborokról! A kitöltéshez görgetned kell a jobb oldalon:

Nem jutunk el hozzád – mert nincsenek millióink a FB-posztokra. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, most, itt: